Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

5 tips om tóch bedrijfsfinanciering te krijgen

De tijd dat banken gemakkelijk financiering verstrekten aan ondernemers in het MKB is niet meer. Banken zijn terughoudend geworden door de huidige economische situatie en de positie waarin zij verkeren. Een jarenlange vertrouwensband met de huisbank biedt geen garantie meer voor een succesvolle financieringsaanvraag. Toch is het loskrijgen van financiering zeker nog mogelijk. Het vraagt alleen om een andere aanpak dan vroeger. Vijf tips die u op weg helpen.

1. Bereid u goed voor
Een goede voorbereiding is van cruciaal belang voor het krijgen van financiering. U kunt niet meer volstaan met een beknopt investeringsplan. Banken zijn kritischer geworden.

Een bank beoordeelt de ondernemer en zijn organisatie op verschillende punten. Op basis van het rapportcijfer dat hieruit voortkomt, beslist de bank of u wel of geen krediet krijgt. Ook wordt er gekeken naar hoe uw bedrijf presteert in vergelijking met het gemiddelde in de sector en hoe je als ondernemer overkomt.

De kans op een goede beoordeling is groter als u op de hoogte bent van alle feiten en cijfers, zelfs tot achter de komma. Door de plannen goed door te rekenen en te laten toetsen door een deskundige kunt u het rapportcijfer van de bank positief beïnvloeden.

Echter, een goede voorbereiding zit 'm niet alleen in het kunnen tonen van cijfers. Wanneer u bijvoorbeeld krediet nodig hebt voor een nieuw pand of een grote verbouwing, laat dan een uitgebreid bouwplan zien en zorg er voor dat de aannemer deelt in de investering.

2. Vraag naar overheidsregelingen
Er bestaan diverse overheidsregelingen die voorzien in een financieel steuntje in de rug. Nog maar weinig ondernemers maken hier gebruik van.

Een van deze regelingen is het borgstellingskrediet. Hierbij staat de overheid garant voor een deel van het krediet dat door de bank wordt verleend. Deze regeling kan het dekkingstekort opheffen, dat ontstaat omdat de bank niet meer dan maximaal 60% van de aanvraag financiert. Met een borgstellingskrediet maak u het uzelf gemakkelijker bij de bank. Die zal uw aanvraag eerder honoreren omdat een deel van de financieringsbehoefte al gedekt is. Hiermee vergroot u dus de kans op een hoger rapportcijfer.

Banken gaan echter niet proactief met deze regeling om. Ondernemers moeten er daarom zelf naar vragen.

3. Breng risico's in kaart
Uit de presentatie van uw bedrijf moet ook blijken dat u rekening houdt met mogelijke risico’s. Natuurlijk, u wilt aan de ene kant laten zien dat het goed gaat met uw bedrijf, maar ondernemers zijn vaak te optimistisch. Maak een goede risicoanalyse, waarin u verschillende scenario’s schetst. Wat kan er in het slechtste geval gebeuren? Als u dat niet doet, doet de bank het zelf en dat is iets wat u niet wilt.

Overigens, denk van tevoren goed na over wat u precies aan de bank wilt vragen. Een huisbankier is tegenwoordig niet meer in staat om op alle vragen antwoord te geven. Heeft u krediet nodig voor een expliciet doel? Zoek dan een partij die zich hierin heeft gespecialiseerd en die beter let op de details dan een huisbank. Een dergelijke partij is misschien wat lastiger te vinden, maar is zeker noodzakelijk. Goed advies is essentieel bij een financieringsaanvraag.

4. Zorg voor een professionele uitstraling
Wanneer een ondernemer naar zijn huisbank stapt, verwachten hij dat de bank ‘mee’ kan in zijn emotie. “Ik heb toch een prachtig bedrijf?” Een bank houdt echter geen rekening met emoties en kijkt alleen naar de feiten en cijfers. Die worden ingeklopt in het computermodel en daar rolt een beoordeling uit. Zorg dus voor een professionele uitstraling. Nogmaals, een gedegen voorbereiding is hiervoor essentieel. Niet alleen de kredietaanvraag moet goed voorbereid zijn, ook u moet professioneel overkomen. Een bank moet meteen vertrouwen hebben in het bedrijf en de persoon aan tafel.

5. Onderzoek alternatieve financieringsoplossingen
Met alleen een bankkrediet komt u er niet meer. Waar de bank vroeger 75 tot 80% van een aanvraag financierde, is dat nu slechts 55 tot 60%, zo’n 20% minder dus. Ondernemers lopen vaak stuk op dit gat. Alternatieve financiering, bijvoorbeeld via informal investors of participatiemaatschappijen, kan in zo’n geval uitkomst bieden.



Carlo van der WegCarlo van der Weg is directeur van het financieel adviesbureau Credion Nederland.

Credion is een landelijk werkende organisatie van onafhankelijke adviseurs voor zakelijke financieringen met 32 vestigingen. Credion is de eerste SCFE-gecertificeerde organisatie in Nederland, wat betekent dat klanten verzekerd zijn van een gedegen financieel advies. LogoCredion zorgt voor een goede voorbereiding en voert ook de daadwerkelijke onderhandeling met de bank. Met als resultaat de beste condities en een optimale zakelijke financiering. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Credion op 0513 656877 of via info@credion.nl


Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites