Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Is het stof neergedaald?

De afgelopen maanden konden we geen krant openslaan of er werd geschreven over de financiële crisis. Met nog meer aandacht werden de beurskoersen gevolgd.

Wat we de afgelopen weken zeker hebben geleerd is dat onze economie gebaseerd is op vertrouwen. Wanneer dit vertrouwen hoog is, wordt meegegaan met voorspellingen van hoge rendementen en zijn we optimistisch over de terugbetalingmogelijkheden van zwakkere partijen. Ongetwijfeld herkent u dit ook in uw dagelijkse praktijk. Aan debiteuren waarvan u wist dat ze financieel nog niet zo sterk zijn, leverde u wel en soms zelfs op (te lang) krediet. Nu het vertrouwen duidelijk is gedaald denkt u wel twee keer na voordat u levert en wellicht alleen als er vooruit wordt betaald.

Ditzelfde gedrag herkent u ook bij financieringsinstellingen. In eerste instantie werden vooral de grotere vastgoedbeleggers en grote overnamefinancieringen geraakt. Deze laatste omdat ze voor een groot deel blanco plaatsvinden. Nu de kredietcrisis wild om zich heen geslagen heeft, is ook het MKB het gaan merken. Dit wordt veroorzaakt doordat het MKB altijd later de gevolgen ondervindt van economische veranderingen. Dit heeft zijn voordeel bij een afnemende economie maar uiteraard nadelen wanneer de economische vooruitzichten duidelijk opklaren.

Betekent dit nu dat er geen geld meer te krijgen is?
Dat zou een te somber beeld zijn. Een financieringsmaatschappij die niet meer financiert, heeft tenslotte geen bestaansrecht meer. Financieren blijft mogelijk, maar uw plannen zullen wel dubbel gecontroleerd worden. Reden om goed na te denken over uw financieringsvraag en waar nodig specialisten te raadplegen voor het beste resultaat.

Onze overheid die zich in deze crisis duidelijk en daadkrachtig laat zien, heeft ook recentelijk weer van zich doen spreken. De mogelijkheid om te financieren middels staatsgarantie (BMKB) is aanmerkelijk opgerekt.

Voorheen bleef dit beperkt tot één miljoen. Nu kan tot een bedrag van anderhalf miljoen een beroep gedaan worden op staatsgarantie. Daarnaast heeft de overheid de regeling voor starters verruimd naar € 250.000. Denk hierbij niet direct aan ondernemers die pas een paar weken bezig zijn. Volgens het ministerie van Economische Zaken bent u een starter zolang u niet langer dan 5 jaar een bedrijf in stand houdt.
Tot voor kort werd van deze mogelijkheid amper gebruik gemaakt. Jammer, want het biedt de bank aanmerkelijk meer zekerheid en hiermee kan de bank goedkoper financieren. Een voordeel dat voor u dus interessant kan uitpakken. Wilt u meer weten over deze regeling, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Daarnaast kunnen MKB-bedrijven binnenkort extra hulp krijgen bij het aanvragen van kredieten bij de banken. Met steun van het ministerie van Economische Zaken is een proefproject gestart voor bankkredieten tot € 250.000,-. Uiteindelijk moeten op deze manier tweeduizend MKB ondernemers makkelijker aan krediet worden geholpen.

We hebben het hier over de “CCQ-Ondernemersdesk”. Deze pilot moet aantonen dat het aanbrengen van een schakel tussen bedrijven en banken leidt tot betere toegankelijkheid tot bankkredieten en lagere kosten. Het MKB klaagt al langer dat het moeilijk aan krediet kan komen.

Al met al zien we op dit moment wel enige stabilisatie in het financieel bestel. Het stof lijkt neergedaald, maar de gevolgen voor het MKB gaan helaas nog komen. Voor financieringsvragen geld in deze tijd zeker: een goede voorbereiding is het halve werk.

Meer columns lezen?Carlo van der WegCarlo van der Weg is directeur van het financieel adviesbureau Credion Nederland.

Credion is een landelijk werkende organisatie van onafhankelijke adviseurs voor zakelijke financieringen met 32 vestigingen. Credion is de eerste SCFE-gecertificeerde organisatie in Nederland, wat betekent dat klanten verzekerd zijn van een gedegen financieel advies. LogoCredion zorgt voor een goede voorbereiding en voert ook de daadwerkelijke onderhandeling met de bank. Met als resultaat de beste condities en een optimale zakelijke financiering. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Credion op 0513 656877 of via info@credion.nl

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites