Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Strijden of verkopen?

Tot medio 2008 ging ondernemen relatief gemakkelijk. Was het eigenlijk wel “ondernemen” of meer “managen”? De tijden zijn drastisch veranderd. Ondernemers worden nauwlettend gevolgd door de banken.

Gaat het niet zo goed met de onderneming, en komen de banken ondernemers tegen die onvoldoende visie hebben, onvoldoende richting geven en/of met de handen in het haar zitten (als ze dat nog hebben), dan trekken ze daar snel hun conclusie uit. Dat betekent meestal dat de stekker eruit gaat. En wellicht niet ten onrechte.

Weet een ondernemer die altijd de wind mee heeft gehad nog wel hoe hij moet laveren bij een veranderende wind of zelfs tegenwind? Kan hij de concurrent eruit loeven? Durft hij zijn koers te verleggen of houdt hij vast aan zijn huidige koers, wachtend tot de juiste wind weer opsteekt?
Dan is de wedstrijd mogelijk al verloren.

Durft hij de strijd nog wel aan te gaan? Kan hij het nog wel? Heeft hij de beschikking over de juiste middelen? En zo ja, kan hij de bemanning nog wel motiveren of is die al aan het muiten? Als reder en kapitein tegelijk zijn er vaak weinig mogelijkheden om gedurende de wedstrijd te sparren.
Het is een eenzame positie. En toch is het belangrijk om te ‘klankborden’.

Overweeg ook voortdurend of u nog wel de goede “reder” bent, de juiste kapitein voor uw bedrijf. Ook als het u ogenschijnlijk weer wat meer voor de wind gaat. Want dit betekent vaak dat er niet alleen een andere koers uitgezet moet worden, maar ook dat daar andere middelen voor nodig zijn, zoals een andere bemanning (management), nieuwe zeilen (machines, etc.).

En dan doemt de vraag op of verkoop van de onderneming of het aangaan van een strategische samenwerking niet de beste oplossing is om de toekomst beter geëquipeerd in te gaan.

Marktlink Fusies & Overnames heeft al veel ondernemers bijgestaan bij het beantwoorden van die vraag, én bij de uitvoering van wat daaruit voortvloeide, wat dat dan ook moge zijn.

Meer columns lezen?Sjef Opdam is partner bij Marktlink Fusies & Overnames.

Marktlink Fusies & Overnames is een van de grootste onafhankelijke overnamespecialisten van het MKB in Nederland. Marktlink adviseert vanuit haar kantoren in Deventer, Gouda en Amsterdam bij ongeveer 60 overnametransacties per jaar. Dit doet zij met circa 35 medewerkers, Logo waaronder juristen, accountants en register valuators. Voor vragen of opmerkingen aangaande deze column kunt u contact opnemen met Sjef Opdam op 0182 358222

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites