Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Banken willen steeds meer geld van buiten zien

Waar banken in het verleden niet of nauwelijks moeite hadden met een lening van een miljoen euro als voorfinanciering voor bijvoorbeeld een bouwproject, wordt nu slechts 650.000 euro geboden: de rest van het geld moet van buiten komen.

Het is een trend dat steeds meer bedrijven worden gefinancierd door particuliere investeerders. Banken stellen dit als voorwaarde. Door de inbreng van risicokapitaal zijn ze eerder geneigd bij te springen.

Ook andere financieringsconstructies, zoals financial lease bij de aanschaf van materieel, zijn oplossingen. Je ziet steeds meer dat banken alleen nodig zijn voor het werkkapitaal.

De kredietverlening is vergeleken met een half jaar geleden nog niet op gang gekomen. De bouw zit nog steeds in een negatieve spiraal. Banken beoordelen deze sector nog als negatief.
Wat ook niet echt helpt, is dat er zo weinig concurrentie tussen banken is. Je hebt de combinatie van ABN Amro en Fortis en dan heb je nog ING en de Rabobank. Dat is het wel zon beetje.

Wl heeft de overheidsgarantieregeling van het ministerie van Economische Zaken een positieve invloed op de kredietverlening gehad. Het afgelopen halfjaar werd er voor 13 miljoen euro aan borgstellingen voor mkb bedrijven afgegeven (de zogeheten BMKB-regeling). Dat zou nog meer moeten zijn. Over het algemeen gaan banken hier niet actief de markt mee op."

Creatieve oplossing
Dat vraagt om een creatieve oplossing. Meest belangrijk is dat een kredietaanvraag op een professionele manier aan de bank wordt gepresenteerd. Credion begeleidt en adviseert bedrijven met het uitwerken van hun kredietaanvraag en zorgt ervoor dat er een gedegen verhaal bij de bank terechtkomt. Voor de meest optimale financieringsconstructie zoekt Credion naar alternatieven, bijvoorbeeld door aanpassing van de financieringsconstructie of door de aanvraag voor te leggen aan andere partijen.

Belangrijk voor de ondernemer is dat alle financieringsmogelijkheden worden nagegaan. Want wat is er erger voor de ondernemer, dan dat hij zich achteraf moet realiseren dat hij wl een financiering had kunnen krijgen?
Meer columns lezen?Carlo van der WegCarlo van der Weg is directeur van het financieel adviesbureau Credion Nederland.

Credion is een landelijk werkende organisatie van onafhankelijke adviseurs voor zakelijke financieringen met 32 vestigingen. Credion is de eerste SCFE-gecertificeerde organisatie in Nederland, wat betekent dat klanten verzekerd zijn van een gedegen financieel advies. LogoCredion zorgt voor een goede voorbereiding en voert ook de daadwerkelijke onderhandeling met de bank. Met als resultaat de beste condities en een optimale zakelijke financiering. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Credion op 0513 656877 of via info@credion.nl


Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites