Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Een kijkje in de keuken van een succesvolle management buy-in

Wat heb je nodig voor een succesvolle management buy-in? Men neme: één mooi bedrijf en één MBI kandidaat met een goed CV. Breng beide ingrediënten samen en laat het enige tijd pruttelen. Voeg vervolgens een bieding en een overnamecontract toe. Laat het geheel even sudderen. Breng het geheel op smaak met een snufje eigen vermogen en een beetje achtergestelde lening. Overgiet het gerecht gedeeltelijk met een bancaire lening: voilá!

Was het maar zo simpel.

Marktlink begeleidt al vele jaren MBI’ers bij overnametrajecten. Per jaar realiseren wij meer dan 15 MBI transacties. Wij kennen dit specifieke proces als geen ander en zijn één van grootste partijen op de Nederlandse markt. Waarom is Marktlink succesvol met MBI’s? En wat maakt een management buy-in succesvol? Een kijkje in de keuken.

De markt wordt overspoeld door managers. Door de economische recessie hebben bedrijven stevig in managementlagen gesneden. Dagelijks word ik gebeld door managers die op zoek zijn naar een mooi MKB bedrijf om over te nemen. Toch zullen maar enkele daarvan uiteindelijk een overname, en daarmee de droom van een ‘eigen’ onderneming realiseren.

Voor Marktlink is een management buy-in traject een intensief traject gebaseerd op wederzijds commitment. Ik durf te investeren in de ideale MBI kandidaat en die durft op zijn beurt die investering ook aan. Immers, there is no such thing as a free lunch.

Sommige MBI kandidaten zijn op zoek naar het ‘ideale’ bedrijf. Helaas, dat bestaat niet. Wij gaan op zoek naar het bedrijf dat het beste bij hen past. Daarin ligt ook ons succes verscholen. De juiste kandidaat kent zijn kracht maar ook zijn zwakte. Mensen maken het verschil. Mensen maken de business. De juiste kandidaat kijkt hoe hij waarde kan toevoegen aan een bedrijf en het verbeterpotentieel kan benutten.

Vaak kan ik in een eerste gesprek al bepalen of ik te maken heb met een succesvolle MBI kandidaat. Eigenlijk ben ik op zoek naar het spreekwoordelijke schaap met vijf poten. Iemand met een goed trackrecord, de juiste ervaring en de juiste mentaliteit. Maar ook iemand waarmee ik bij een ondernemer en bij de bank kan komen aanzetten. Iemand die risico’s kan overzien en knopen kan doorhakken. Iemand die 'MKB' begrijpt. Iemand met de nodige eigen middelen en de bereidheid te investeren.

Schapen met vijf poten: de spoeling is dun. Maar als u de juiste ingrediënten aanlevert, zorgen wij voor de beste bereidingswijze.

Meer columns lezen?
Marktlink Fusies & Overnames is een van de grootste onafhankelijke overnamespecialisten van het MKB in Nederland. Marktlink adviseert vanuit haar kantoren in Deventer, Gouda en Amsterdam bij ongeveer 60 overnametransacties per jaar. Dit doet zij met circa 35 Logo medewerkers, waaronder juristen, accountants en register valuators.

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites