Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Ondernemers bereiden zich slecht voor op kredietaanvraag

De helft van alle ondernemers zou maar moeizaam krediet bij de bank krijgen. Belangrijke oorzaak – naast de financiële crisis natuurlijk – is dat ondernemers zich heel slecht zouden voorbereiden op die kredietaanvraag.

Ondernemers met een visie stappen vaak eerst binnen bij hun huisbankier. Ze leggen enthousiast hun businessplan op tafel, maar krijgen niet altijd de financiering waar ze op hoopten. Banken zijn namelijk gebonden aan sjablonen en vele regels; ze opereren daardoor vaak risicomijdend. Een gevolg daarvan is dat ze onvoldoende en te weinig creatief meedenken met hun klanten.

De helft van de Nederlandse ondernemers loopt een bancaire financiering mis. De oorzaak is dat banken niet eenduidig in hun kredietbeleid zijn. Zeker ten tijde van de huidige kredietcrisis.

Slechte voorbereiding op een kredietaanvraag
Maar een andere belangrijke oorzaak is dat ondernemers zich doorgaans slecht voorbereiden op een kredietaanvraag. Het advies aan de gemiddelde ondernemer die een kredietaanvraag wil doen bij een bank is daarom om zijn kansen in de markt goed te analyseren.

Een ondernemer die zijn kansen in de markt goed analyseert, komt sterker naar voren dan een entrepreneur die aangeeft dat hij door de crisis hulp nodig heeft. En, omdat banken werken met zogenoemde risicokwalificaties kunnen ondernemers ervoor zorgen dat ze door een goede marktanalyse een zo goed mogelijke beoordeling krijgen.

Aandachtspunten bij een Kredietaanvraag
Daarom tot slot een aantal vaste aandachtspunten waar een ondernemer op moet letten bij het aanvragen van krediet bij een bank:

• Bereid u goed voor op het gesprek
• Verzamel de voor de kredietaanvraag benodigde informatie
• Bepaal uw omzetbudget voor dit jaar
• Zorg voor een goede contactpersoon binnen de bank
• Bepaal wat de invloed is van de voorgenomen investering op uw financiële situatie
• Schat uw onderhandelingspositie in
• Zoek eventueel hulp bij een onafhankelijk adviseur bij de aanvraag

Meer weten? Kijk op www.credion.nl voor een vestiging bij u in de buurt.
Meer columns lezen?Carlo van der WegCarlo van der Weg is directeur van het financieel adviesbureau Credion Nederland.

Credion is een landelijk werkende organisatie van onafhankelijke adviseurs voor zakelijke financieringen met 32 vestigingen. Credion is de eerste SCFE-gecertificeerde organisatie in Nederland, wat betekent dat klanten verzekerd zijn van een gedegen financieel advies. LogoCredion zorgt voor een goede voorbereiding en voert ook de daadwerkelijke onderhandeling met de bank. Met als resultaat de beste condities en een optimale zakelijke financiering. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Credion op 0513 656877 of via info@credion.nl


Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites