Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Maatschappelijk verantwoord financieren

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) blijft hot. En: al lang niet meer het exclusieve speelveld van specifiek op het milieu georiŽnteerde bedrijven.

Natuur en milieu zijn inmiddels verheven tot ondernemersitems. We realiseren ons dat de zorg voor onze omgeving niet alleen geld kost, maar dat dit ook kan bijdragen aan de verhoging van de omzet. Met een goed MVO beleid worden producten eerder gewaardeerd en als we het helemaal handig aanpakken is het vertalen naar Unique Selling Points (USPís).

Mooi verhaal, maar werkt dit ook positief voor uw financiering?

Een financier let op uw kengetallen: rendement, cash flow, solvabiliteit, EBIT. Deze historische gegevens zijn prima uit uw jaarcijfers te destilleren. Maar daarnaast wordt u beoordeeld op uw visie, de kwaliteit van het management en de wijze waarop u met de omgeving omgaat.
Dit bepaalt voor een groot deel uw langetermijnbeleid. Dit is voor een financier van belang omdat een lening veelal een looptijd heeft van minstens enkele jaren. Een goed MVO beleid is dus ook voor het krijgen van financiering van belang.

Daarnaast is het meegenomen dat de overheid uw MVO aanpak stimuleert. In veel gevallen kan uw MVO beleid leiden tot energiebesparing of verdere effectiviteitverbetering. Economische zaken stimuleert dit met kennis- en innovatievouchers. Deze zijn aan te vragen via SenterNovem, onderdeel van AgentschapNL.

Onlangs werd bekend dat de overheid de verruimde BMKB regeling oftewel Staatsgarantie heeft verlengd. Ook in 2011 kan er dus gebruik van worden gemaakt.

Tot 1,5 miljoen kan een beroep gedaan worden op Staatsgarantie. Voor financieringen tot Ä 250.000,- kan zelfs tot 80% - dus Ä 200.000, - Staatsgarantie worden verleend. Het risico voor de bank wordt hiermee aanmerkelijk kleiner. Zowel starters als bestaande bedrijven kunnen van deze regeling gebruik maken. Voor het ministerie van Economische Zaken bent u een starter zolang u niet langer dan 5 jaar een bedrijf runt.

Van deze mogelijkheden wordt nog maar beperkt gebruik gemaakt. Jammer.
Weliswaar vraagt de bank de Staatsgarantie aan, maar in uw aanvraag kunt u al rekening houden met de geboden staatssteun. Daarnaast biedt de overheid ook specifieke assistentie bij technische innovatie en duurzaamheid.

Bij alle aanvragen is het van essentieel belang dat u een goed businessplan heeft. Voor financieringsvragen geldt zeker in deze tijd: een goede voorbereiding is het halve werk.

Meer columns lezen?Carlo van der WegCarlo van der Weg is directeur van het financieel adviesbureau Credion Nederland.

Credion is een landelijk werkende organisatie van onafhankelijke adviseurs voor zakelijke financieringen met 32 vestigingen. Credion is de eerste SCFE-gecertificeerde organisatie in Nederland, wat betekent dat klanten verzekerd zijn van een gedegen financieel advies. LogoCredion zorgt voor een goede voorbereiding en voert ook de daadwerkelijke onderhandeling met de bank. Met als resultaat de beste condities en een optimale zakelijke financiering. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Credion op 0318 414200 of via geldersevallei@credion.nl


Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites