Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Koop het bedrijf dat bij u past!

Al jaren wordt gesproken en geschreven over de bedrijven die door de zogenaamde babyboomers verkocht gaan worden. In de praktijk zien wij echter nog maar weinig van dit soort bedrijven te koop staan. Tegelijkertijd spreken we veel potentiële kopers die verwachten dat deze bedrijven juist wél al te koop staan of op korte termijn op de markt komen.

Wij zien juist veel verkopers - een jaar of tien jonger dan de babyboomers - die hun bedrijf willen verkopen. De reden hiervan is veelal dat het bedrijf een bepaalde omvang heeft gekregen die niet meer bij de eigenaar past. De ondernemer vindt dat het tijd wordt voor een nieuwe eigenaar die het bedrijf door een volgende groeifase leidt.
Voor een koper kan het een strategie zijn om te wachten tot het ‘grote’ aanbod van bedrijven in de markt komt. De vraag is of dat aan te raden is. Het gaat immers niet om het aanbod van bedrijven in de markt, maar juist om op het meest geschikte moment het bedrijf te kopen dat bij u past. Dat kan dus net zo goed een bedrijf zijn van iemand die begin veertig is.

De belangrijkste vraag: hoe vindt u als koper het bedrijf dat bij u past?

Maak eerst een profiel van het type onderneming dat u wilt kopen. Past het bij uw eigen achtergrond, ervaring en ambities? Waar is het bedrijf gevestigd? Maak vervolgens met uw adviseur een selectie van de bedrijven die aan uw zoekprofiel voldoen.

Als u een bedrijf geschikt vindt, kan uw adviseur de eigenaar polsen om te kijken of er over verkoop gepraat kan worden. Ongeveer 35% van de ondernemers denkt wel eens na over verkoop van de onderneming, ongeacht hoe oud men is.

Contact opnemen met een ondernemer die speelt met de gedachte het bedrijf te verkopen, kan er dan toe leiden dat men daadwerkelijk om tafel gaat zitten om over eventuele verkoop te gaan praten. Het grote voordeel van deze aanpak is dat u zich als koper richt op het bedrijf dat bij u past en niet - samen met vele andere kopers – alleen kijkt naar wat er daadwerkelijk op de markt beschikbaar is. Het mes snijdt zo aan twee kanten. De koper krijgt het bedrijf dat bij hem past, de verkoper weet zeker dat zijn onderneming wordt voortgezet door iemand die de ervaring en visie in huis heeft die nodig is om de continuďteit van het bedrijf te waarborgen.

Meer columns lezen?Jeroen OldengarmJeroen Oldengarm, projectleider bij Marktlink Fusies & Overnames.

Marktlink Fusies & Overnames is een van de grootste onafhankelijke overnamespecialisten van het MKB in Nederland. Marktlink adviseert vanuit haar kantoren in Deventer, Gouda en Amsterdam bij ongeveer 60 overnametransacties per jaar. Logo Dit doet zij met circa 35 medewerkers, waaronder juristen, accountants en register valuators. Voor vragen of opmerkingen aangaande deze column kunt u contact opnemen met Jeroen Oldengarm op 0182 358222

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites