Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Hoe vindt u de juiste koper voor uw onderneming?

De eerste vraag die veelal wordt gesteld door een ondernemer die zijn bedrijf wil verkopen: ďHoe gaan jullie de juiste koper vinden?Ē. Een terechte vraag. ĎIt takes two to tangoí, nietwaar?
Om te beginnen is het van belang om vast te stellen welke koperscategorieŽn bij de onderneming passen en welke niet. Hiervan is zeker geen blauwdruk te maken maar een aantal basisvragen komt veelal ter sprake:

- Kan een (internationale) concurrent omvangrijke synergievoordelen realiseren met de aankoop van de onderneming (overigens zeker geen garantie dat de strateeg daar ook voor wil betalen)?
- Heeft de onderneming momenteel de beschikking over het menselijk kapitaal en ervaring om eventuele internationale expansie van de onderneming te verwezenlijken?
- Als de handelsonderneming wordt verkocht aan een leverancier, zullen andere leveranciers dan blijven leveren?

Kortom, een goede voorbereiding bij het selecteren van koperscategorieŽn zorgt ervoor dat je gericht en zinvol partijen kunt benaderen die mogelijk interesse kunnen hebben.
Na het vaststellen van de categorieŽn is het natuurlijk van belang om de juiste partijen te selecteren en vervolgens te benaderen. Hiervoor zijn vele wegen in te slaan die uiteindelijk tot het gedroomde doel leiden.

Uiteindelijk kom je tot een shortlist van bedrijven/partijen die je actief kunt benaderen en sondeer je de kanalen voor de management-buy-in kandidaten. Doel hiervan is de juiste bedrijfsinformatie bij de juiste partijen te hebben liggen. Veelal heb je te maken met concurrentiegevoelige informatie en deze wil je niet onbeschermd delen met alle partijen in een oriŽnterende fase. Uiterste voorzichtigheid is hierbij geboden.

Na het verstrekken van het informatiememorandum en het voeren van oriŽnterende gesprekken om de Ďfití tussen partijen vast te stellen, wil je partijen in de gelegenheid stellen om een bieding uit te brengen. Hierbij wil je de financiŽle condities en de kwalitatieve condities helder in kaart hebben gebracht. Dit blijft een precaire fase waarbij de verwachtingen van partijen goed gemanaged moeten worden door, onder andere, de tijdslijnen helder te communiceren.
Ten slotte is het van groot belang om in het verkooptraject gelijktijdig de verschillende voorstellen als verkopende ondernemer te kunnen vergelijken. De prijsvergelijking en de constructievergelijking zijn relatief gemakkelijk te maken maar de kwalitatieve vergelijking is in de praktijk een stuk ingewikkelder. De ondernemer hakt vervolgens de knoop door, waarna tot een intentieverklaring wordt gekomen.

Concluderend durf ik te stellen dat wij u als verkopende ondernemer de beste keuze kunnen aanreiken, maar uiteindelijk kiest u natuurlijk zelf!

Meer columns lezen?

Marktlink Fusies & Overnames is een van de grootste onafhankelijke overnamespecialisten van het MKB in Nederland. Marktlink adviseert vanuit haar kantoren in Deventer, Gouda en Amsterdam bij ongeveer 60 overnametransacties per jaar. Logo Dit doet zij met circa 35 medewerkers, waaronder juristen, accountants en register valuators.

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites