Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Overnames na de periode Papandreou en Berlusconi

Hebben we net 2009 overleefd, staat de volgende crisis al weer voor de deur. Volgens sommigen is hij al binnen gekomen. Wat betekent dit voor het MKB en dan vooral voor de overnamemarkt?

De ondernemingen die de recente crisis hebben overleefd, zijn in de basis gezonde ondernemingen. Zij zijn immers de winnaars, terwijl de minder goede ondernemingen nog verantwoording aan het afleggen zijn aan de curatoren.

Echter, de meeste ondernemingen zijn niet zonder kleerscheuren door de crisis gekomen en hebben moeten interen op hun vermogen. Eind 2010 tot halverwege 2011 hebben deze ondernemingen weer wat vet kunnen krijgen maar of dat voldoende is, is nog de vraag. De reden van de recente winsten is niet gelegen in stijgende omzetten, maar in de kostenreducties die zij hebben kunnen doorvoeren. Het voordeel is wel dat zij flexibel en creatief zijn geworden en hebben leren inspelen op moeilijke situaties. Daardoor hebben ze een grote kans om de aanzwellende storm tegemoet te treden.

Wat kunnen we van de overnames verwachten?
Van meerdere kanten komen er signalen dat de grote deals volledig stil zijn komen te liggen. Eigenlijk is een overname heel simpel. Je hebt maar vier dingen nodig: een verkoper, een object, een koper en geld.

Ondernemingen zijn er voldoende en kopers zijn er (nog) voldoende. Het probleem is gelegen bij de bereidheid van de verkopers en het aantrekken van voldoende geld.

In 2009 hebben we allemaal de verkopers geadviseerd om niet te verkopen indien het niet nodig was. De reden, de prijzen stonden onder druk. Wanneer je bedrijf je pensioen is, kon je dus beter wachten.

De waarde van een onderneming wordt mede bepaald door toekomstige kasstromen. Dus in een groeiende economie wordt de waarde hoger. En jawel, eind 2010 toen iedereen weer een roze bril had, kwamen de eerste 'hockeystick' prognoses weer over mijn bureau.

Het verschil tussen de aanstaande crisis en de vorige is dat:

a) de verwachtingen van de verkoper lager zijn en dus de vraagprijs reëler is en
b) bedrijven die in 'de ijskast' stonden nu toch op een gegeven moment moeten besluiten om te verkopen.

Financieren blijft lastig
En dan het geld, financieren blijft inderdaad lastiger. Banken zijn nog steeds bewust van de risico’s en handelen daarna. Een volledige financiering alleen bij een bank is bijna niet meer mogelijk. Wat we geleerd hebben in de vorige crisis was creatief te zijn. Bij een overnamefinanciering zijn tegenwoordig meerder partijen betrokken die allen een deel van het risico op zich nemen. De koper moet echt zelf geld meenemen.

Er wordt bijna geen financiering meer verstrekt zonder een achtergestelde lening van de verkoper. De staat heeft de mooie BBMKB regeling en vaak wordt er ook nog een private financier van eigenvermogen bij de overname betrokken. Overnametrajecten duren zo wel langer maar maken de overname wel mogelijk. Ook maakt het ons vak als adviseur nog een stuk uitdagender en interessanter.

Dit is het verschil tussen overnames binnen het mkb en het groot bedrijf. Wij kunnen veel creatiever en flexibeler zijn in het rond maken van de deal.

Ja, het wordt een zware tijd, echter anders dan in 2009 zullen de transacties naar alle waarschijnlijkheid wel blijven doorgaan.


Meer columns lezen?




Martijn CroonMartijn Croon is mede-oprichter en partner bij het advieskantoor Croon & Magendans.
Croon begeleidt ondernemers bij de verkoop of aankoop van ondernemingen. Daarnaast is hij onafhankelijk waardeerder van ondernemingen, actief lid van brancheorganisatie BOBB en geeft hij lezingen op het gebied van fusies en overnames. En last but not least: Martijn Croon is ook werkzaam als adviseur bij de Ondernemingsbeurs en de Zaak.

Croon & Magendans is gespecialiseerd in overnames, financieringen en herstructureringen. De dienstverlening kenmerkt zich door Kwaliteit, Integriteit en Pragmatisme. Croon & Magendans maakt kwalitatief hoogstaande dienstverlening bereikbaar voor het mkb.

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites