Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Ik heb toch genoeg overwaarde?

Sinds 2009 is dit een veelgehoorde kreet van ondernemers die zich bij ons melden. Doorgaans heeft dit betrekking op onroerend goed. Daar waar banken voor de crisis bij voldoende overwaarde op een bedrijfspand of woning niet heel moeilijk deden bij een zakelijke financieringsaanvraag, is het nu wel anders gesteld.

Compleet andere tijd
Het is gemakkelijk om tegen banken aan te schoppen, maar er zijn diverse factoren die een kritischere houding jegens “overwaardefinancieringen” rechtvaardigen:
• de waarde van onroerend goed is minder zeker; waardedalingen zijn normaal geworden;
• veel bedrijven hebben, vooral in 2009, met een knauw in de omzet te maken gehad. Het herstel is nog broos;
• economische onzekerheid;
• toenemende druk op regelgeving en risicobeperking binnen banken;
• noodzaak voor banken om efficiënter te werken, waardoor er minder er ruimte is om van een standaardfinanciering af te wijken. Als er bijvoorbeeld sprake is van een verliesjaar, dan past het bedrijf niet meer 'binnen de kaders'.

De Stenen Kooi
Onze adviseurs zien in de praktijk veel ondernemingen of ondernemers waarvan het vermogen vast zit in onroerend goed, de “stenen kooi”. Veelal gaat het om relatief beperkte financieringsbedragen bijvoorbeeld:
• van 'oud zeer' af te komen;
• een belangrijke investering te doen;
• een lening met een (te) hoge aflossing te herfinancieren.

“Het meest extreme geval betrof een ondernemer die € 75.000 nodig had voor een machine. De overwaarde op het onroerend goed bedroeg meer dan 1 miljoen euro. Door een, overigens beperkt, verliesjaar paste zijn bedrijf niet meer binnen de kaders van de bank. De financieringsaanvraag werd dus door de bank afgewezen. Credion heeft het financieringsprobleem kunnen oplossen, anders had het bedrijf een stap terug moeten doen”. Er zijn ook gevallen waarin het uitblijven van een financiering kan leiden tot het einde van het bedrijf. Als er dan goede vooruitzichten zijn en een ruime overwaarde, zou dat extra pijnlijk zijn.

Een oplossing
Sinds een jaar tracht Credion ondernemers te helpen met een zogenaamde overwaarde-hypotheek. Het is eenvoudig: de lening wordt verstrekt door een particuliere partij. Doorgaans wordt het geld gefourneerd door ondernemers die hun schaapjes op het droge hebben. Dit product wordt op diverse Credion-kantoren aangeboden. De voorwaarden van de lening zijn gebaseerd op maatwerk. Algemene kenmerken zijn:
• financiering tot maximaal 80% van de vrije verkoopwaarde van het onroerend goed altijd op basis van een 1e, 2e of 3e hypotheek;
• de lening wordt verstrekt aan de onderneming;
• er wordt altijd eerst gekeken of een normale bancaire financiering mogelijk is en er moeten goede vooruitzichten zijn. Ofwel er moet aan de financieringsverplichtingen kunnen worden voldaan. De Credion-adviseur bereidt de aanvraag voor, maar het is altijd de geldverstrekker die de aanvraag fiatteert en de condities bepaalt. Aan bovengenoemde opsomming kunnen dus geen rechten worden ontleend.

Meer columns lezen?Carlo van der WegFrank Geelhoedt (Credion Rotterdam-Rijnmond) is franchisenemer van het financieel adviesbureau Credion Nederland.

Credion is een landelijk werkende organisatie van onafhankelijke adviseurs voor zakelijke financieringen met meer dan 25 vestigingen. Credion is de eerste SCFE-gecertificeerde organisatie in Nederland, wat betekent dat klanten verzekerd zijn van een gedegen financieel advies. LogoCredion zorgt voor een goede voorbereiding en voert ook de daadwerkelijke onderhandeling met de bank. Met als resultaat de beste condities en een optimale zakelijke financiering. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Credion op (0513) 65 68 77of via overwaardehypotheek@credion.nl

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites