Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Kopers van bedrijven haken af door gebrekkige informatievoorziening

Informatievoorziening is essentieel in een overnameproces. Potentiele kopers haken vaak af omdat de informatie die een verkopende partij verstrekt, veelal onvolledig is en dus meer vragen dan antwoorden oplevert. Dat kan beter.

Onlangs voerden we overnamegesprekken met een bedrijf dat goed paste bij het zoekprofiel van onze klant. Na verkennende gesprekken en een goede klik tussen partijen, legden we bij het bedrijf een vragenlijst neer om een waardebepaling te kunnen maken. Al snel kwamen we erachter dat de aangeleverde financiŰle cijfers onvoldoende en van zeer bedenkelijke kwaliteit waren. Na maanden van vragen en halve antwoorden ebde het vertrouwen van onze opdrachtgever steeds verder weg. Uiteindelijk zijn de gesprekken beŰindigd.

Helaas is dit een niet op zich zelf staand voorbeeld. Bij een recentelijk overnametraject, waarbij we eveneens aan de kant van de koper stonden, was het september toen we in gesprek kwamen met een passend bedrijf. De verkopende partij was van de Ĺoude stempelĺ en kon exact zeggen hoe het bedrijf ervoor stond. Na de gebruikelijke vragen bleek veel informatie gebaseerd te zijn op onderbuikgevoel. Ondanks dat we al zo ver in het jaar waren, was de jaarrekening van het jaar ervoor slechts in concept klaar en waren er geen tussentijdse cijfers beschikbaar. Ondanks de goede match was dit voor onze opdrachtgever een teken dat het bedrijf de zaken niet op orde had en beŰindigde hij de gesprekken.

Natuurlijk zal niet elke ge´nteresseerde koper direct afhaken na een dergelijk proces, maar het zou toch zonde zijn als net ˙w ideale koper om deze reden afhaakt.

Verkoopmemorandum
Het kan ook anders. Ondernemers die zich bij de verkoop laten begeleiden door een overnameadviseur, hebben vaak een verkoopmemorandum beschikbaar. De ge´nteresseerde koper kan in ÚÚn oogopslag zien wat de activiteiten van het bedrijf zijn en welke mogelijkheden het biedt. Tevens kan hij zich op basis van zorgvuldig opgestelde cijfers en prognoses een beeld vormen van hoeveel eigen geld hij moet inbrengen.

Natuurlijk is een verkoopmemorandum - of op zijn minst betrouwbare en up to date informatie - geen garantie voor de verkoop van het bedrijf, maar het biedt ge´nteresseerden wel de mogelijkheid om een zuivere investeringsafweging te maken.

Conclusie: Goede informatievoorziening vermindert het afbreukrisico
In een overnameproces is goede informatievoorziening dus van cruciaal belang vereist. Het vertrouwen van een ge´nteresseerde koper is vooral bij de eerste contacten broos en vluchtig. Hij kan (nog) niet inschatten wat de toekomstige verdiencapaciteit is van uw bedrijf. Hiervoor is het belangrijk dat hij uw business begrijpt en er vertrouwen in krijgt. Vaak leidt dit ook nog tot een hogere prijs voor de aandelen. Bovendien is betrouwbare informatievoorziening ÚÚn van de pijlers voor de koper waarop hij zijn investeringsbeslissing maakt.


Meer columns lezen?Fredrik JonkerFredrik Jonker is projectleider bij Marktlink Fusies & Overnames.

Marktlink Fusies & Overnames is een van de grootste onafhankelijke overnamespecialisten van het MKB in Nederland. Marktlink adviseert vanuit haar kantoren in Deventer, Gouda en Amsterdam bij ongeveer 60 overnametransacties per jaar. Dit doet zij met circa 35 Logo medewerkers, waaronder juristen, accountants en register valuators. Voor vragen of opmerkingen aangaande deze column kunt u contact opnemen met Fredrik Jonker op 0182 358222Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites