Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Wat is de waarde van mijn onderneming?

Wat is de waarde van mijn onderneming? Een vraag die mij als waarderingsdeskundige bij Alfa Fusies en Overnames regelmatig wordt gesteld. Zeker nu het economisch wat minder gaat en ruim een derde van de Nederlandse ondernemers inmiddels de leeftijd van 55 is gepasseerd. Maar niet alleen in het kader van een aan- of verkoop van een onderneming is het vaststellen van de waarde noodzakelijk. Ook bij geschillen tussen ondernemers, in geval van echtscheidingen, bij herfinancieringen of investeringsvraagstukken is een goede waardebepaling soms onontbeerlijk.

Afleiden uit de jaarrekening is te simpel
Wat de waarde van een onderneming is, is niet zomaar af te leiden uit de jaarrekening van de onderneming. Uitgaan van het eigen vermogen volgens de laatste jaarrekening van de onderneming is te simpel en geeft meestal een verkeerd beeld. De waarde van een onderneming wordt bepaald door de toekomstverwachtingen van die onderneming. Nog te vaak komen wij waarderingen tegen gebaseerd op het verleden. Maar de marktomstandigheden of het concurrentieveld van de onderneming kunnen inmiddels zo ingrijpend zijn gewijzigd dat het verleden geen goed uitgangspunt is voor de waarde van de onderneming op dit moment. En ook het huidige risicoprofiel van de onderneming en toekomstige investeringen spelen een belangrijke rol. Het maakt een groot verschil of de onderneming zich in een stabiele markt bevindt of dat er sprake is van een vechtmarkt. En is er door die investering in die dure machine nu sprake van een overcapaciteit of juist niet?

Gedegen waarderingsonderzoek
Het bepalen van de waarde van een onderneming is een complexe aangelegenheid waarvoor gedegen waarderingsonderzoek moet worden uitgevoerd. Het vakgebied van de waarderingsdeskundige is de afgelopen jaren sterk in ontwikkeling. De waarderingsdeskundigen die zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Register Valuators hebben een stevige opleiding achter de rug en worden gehouden aan strenge beroepsregels. Voor de klant een waarborg voor kwaliteit.

Meer columns lezen?Frank van EeFrank van Ee is Senior overname adviseur en register valuator bij Alfa Fusies en Overnames B.V.

Alfa Fusies en Overnames is de corporate finance praktijk van Alfa Accountants en Adviseurs. Een landelijk werkende accountants- en adviesorganisatie met ruim 30 kantoren en 800 medewerkers. Alfa Fusies en Overnames is gespecialiseerd in aan- en verkoopbegeleiding en waardebepaling van ondernemingen. De dienstverlening van Alfa Fusies en Overnames omvat verder het bewaken van de juridische en fiscale randvoorwaarden tijdens het overnametraject. Daarnaast kan Alfa Fusies en Overnames u helpen bij het Logo arrangeren van (overname)financieringen en het uitvoeren van een due diligence onderzoeken. Voor meer informatie kunt u onze website raadplegen. Heeft u vragen of opmerkingen over deze column dan kunt u contact opnemen met Frank van Ee op 088-2533202.Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites