Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Verkoop uw bedrijf aan uw personeel

Ruim een derde van de ondernemers in Nederland is 55 jaar of ouder. De komende jaren zullen dan ook duizenden bedrijven moeten worden overgedragen voordat die ondernemers met pensioen kunnen gaan. Verkoop aan het management – management buy out (MBO) komt vaak voor, maar er is nog een andere weg te bewandelen: verkoop aan het personeel. In jargon: Personeelsparticipatie. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Bij een Personeelsparticipatie neemt het personeel de onderneming - of een deel daarvan - over om op die manier te kunnen delen in de resultaten van de onderneming. “Dat werkt vaak erg motiverend. Op die manier worden medewerkers immers beloond voor extra inspanningen die zij leveren. Een goed georganiseerde Personeelsparticipatie draagt veelal bij aan het creëren van een ‘ondernemende sfeer’ binnen de organisatie”, stelt Frank van Ee, senior overnameadviseur en Register Valuator bij Alfa Fusies en Overnames. “Een bijkomend voordeel van Personeelsparticipatie is dat het veel goedkoper is dan het bedrijf aan een concurrent verkopen.

Financiering kan knelpunt zijn
Personeelsparticipaties – en management buy outs (MBO’s) – waarbij de onderneming aan het management wordt verkocht – komen steeds vaker voor omdat opvolging binnen de familie niet mogelijk is en omdat er gewoonweg geen interesse is van een andere partij.
“Hoewel Personeelsparticipatie dus een aantal belangrijke voordelen kent, zijn er ook zaken die een dergelijk traject moeilijk maken”, vervolgt Van Ee. “Een overname financieren is vaak complex. Een extra handicap bij de financiering van een Personeelsparticipatie, of MBO, is het feit dat het personeel vaak over onvoldoende geld beschikt. Dat vraagt om extra creativiteit.”

Verkoper springt bij
“Er wordt vaak een beroep gedaan op de verkoper om een deel van de financiering voor de overname in te vullen”, aldus Van Ee. “Als de verkoper bereid is om de koper een achtergestelde lening te verstrekken legt hij daarmee niet alleen een basis voor de financiering van de overname maar spreekt daarnaast zijn vertrouwen uit in de koper. Voor een bank is dat vertrouwen belangrijk. Bij MBO’s en Personeelsparticipaties wordt vaak twintig tot veertig procent van de koopsom door de verkoper gefinancierd in de vorm van een achtergestelde lening. Voor het restant kan dan bij de bank worden aangeklopt.”

Meer columns lezen?Frank van EeFrank van Ee is Senior overname adviseur en register valuator bij Alfa Fusies en Overnames B.V.

Alfa Fusies en Overnames is de corporate finance praktijk van Alfa Accountants en Adviseurs. Een landelijk werkende accountants- en adviesorganisatie met ruim 30 kantoren en 800 medewerkers. Alfa Fusies en Overnames is gespecialiseerd in aan- en verkoopbegeleiding en waardebepaling van ondernemingen. De dienstverlening van Alfa Fusies en Overnames omvat verder het bewaken van de juridische en fiscale randvoorwaarden tijdens het overnametraject. Daarnaast kan Alfa Fusies en Overnames u helpen bij het Logo arrangeren van (overname)financieringen en het uitvoeren van een due diligence onderzoeken. Voor meer informatie kunt u onze website raadplegen. Heeft u vragen of opmerkingen over deze column dan kunt u contact opnemen met Frank van Ee op 088-2533202.
Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites