Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Aandeelhouders houden niet meer van elkaar. Wat nu?

Het komt bij familiebedrijven vaak voor dat man en vrouw beide aandeelhouder zijn in de onderneming. Ook deze huwelijken stranden (statistisch gezien) in een op de drie gevallen. En dan? In het belang van de onderneming wordt vaak geprobeerd om de zakelijke samenwerking voort te zetten. Vaak tevergeefs en met alle gevolgen van dien.

Zo hadden mijn collega en ik laatst een dergelijk geval bij de hand. We noemen de echtelieden voor het gemak Pieter en Lien. Pieter en Lien hebben jaren een succesvol bedrijf gehad in de grafische sector. Beide hebben 50% van de aandelen in de onderneming. Op de balans hebben ze een aardig eigen vermogen opgebouwd. Op een gegeven moment strandt het huwelijk en ze besluiten te gaan scheiden. De zaak zetten ze samen voort. Na verloop van tijd is Lien steeds minder op de zaak. Ze neemt echter nog wel een gelijke managementfee mee naar huis. Dat gaat Pieter steeds meer irriteren. Zijn zakelijke inspanningen brengen hem slechts voor 50% voordeel. Hij verliest daardoor zijn motivatie. Daarnaast zit ook de markt nog eens tegen. Ook een zakelijke scheiding blijkt onafwendbaar.

De eerste oriënterende gesprekken over de beëindiging van de samenwerking worden in redelijke harmonie gevoerd met de accountant van de onderneming. Dat is logisch want hij kent Pieter en Lien immers al jaren en ze vertrouwen hem. De accountant maakt alvast een voorbeeldberekening voor de verdeling, gebaseerd op de intrinsieke waarde van het eigen vermogen. Want voorlopig is er niets beters voorhanden. De accountant van de vennootschap merkt echter dat de sfeer grimmiger wordt en weet dat hij in zijn rol niet langer beide partijen kan adviseren. Hij adviseert Pieter en Lien beide een adviseur in de hand te nemen. Wij worden door Pieter gevraagd hem bij te staan.

Er is door Pieter al per mail een bod op de aandelen van Lien gedaan. De basis is 50% van de intrinsieke waarde maar dan iets minder, om wat onderhandelingsruimte over te houden. Lien had, na overleg met haar adviseur, hierop gereageerd dat het toch wel richting het dubbele zou moeten gaan. Nog lang geen overeenstemming dus.

We nemen de stukken en correspondentie door. Na het zien van de recente cijfers van het bedrijf zijn we onaangenaam verrast. Het resultaat van het bedrijf staat onder druk en de vooruitzichten zijn niet florissant. Een waardering op basis van de toekomstverwachtingen komt nauwelijks boven nul uit. Het bod van Pieter is naar onze mening dus te hoog. Daarbij komt ook nog eens het op ons afkomende financieringsprobleem. Het kost ons grote moeite om de bank geïnteresseerd te krijgen. Uiteindelijk kunnen we de zaak nog redelijk redden door sterk onderbouwd vast te houden aan het eerste bod van Pieter. Met een uitgebreid reorganisatieplan laten we de financieringsbehoefte voor de helft door de bank invullen. De andere helft moet Lien, zei het schoorvoetend, voorlopig achtergesteld aan Pieter, lenen.

Bovengenoemde situatie kent eigenlijk geen winnaars. Pieter heeft het gevoel teveel te hebben betaald. Lien had op veel meer gerekend. De accountant van de vennootschap voelt zich ook niet lekker omdat de in zijn ogen onschuldige voorbeeldberekening heeft geleid tot verkeerde verwachtingen en een slechte start van het traject. Wij hebben slechts een klant die tevreden is over onze dienstverlening maar niet over de nieuwe situatie waarin hij nu verkeerd. Wel is hij blij dat hij dit financiële hoofdstuk achter zich heeft kunnen laten en zich weer volledig op de toekomst van zijn bedrijf kan richten.

Tip 1: Zorg dat tijdig de juiste (partij)adviseur aan tafel zit.

Tip 2: Zorg dat er in het beginstadium nooit bedragen over de tafel gaan. Al is het indicatief/oriënterend/niet bindend enz. enz.

Tip 3: Stel in goede tijden een aandeelhoudersovereenkomst op. Dan heb je bij slechte tijden geen discussie over de afwikkeling van dit soort zaken.




Meer columns lezen?



Gert BloemendalGert Bloemendal is overname adviseur bij Alfa Fusies en Overnames B.V.

Alfa Fusies en Overnames is de corporate finance praktijk van Alfa Accountants en Adviseurs. Een landelijk werkende accountants- en adviesorganisatie met ruim 30 kantoren en 800 medewerkers. Alfa Fusies en Overnames is gespecialiseerd in aan- en verkoopbegeleiding en waardebepaling van ondernemingen. De dienstverlening van Alfa Fusies en Overnames omvat verder het bewaken van de juridische en fiscale randvoorwaarden tijdens het overnametraject. Daarnaast kan Alfa Fusies en Overnames u helpen bij het Logo arrangeren van (overname)financieringen en het uitvoeren van een due diligence onderzoeken. Voor meer informatie kunt u onze website raadplegen. Heeft u vragen of opmerkingen over deze column dan kunt u contact opnemen met Gert Bloemendal op 088-2533202.

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites