Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

De lente hangt in de lucht…

Waar economisch herstel in het laatste kwartaal van 2013 vooral nog werd verklaard vanuit de fiscale voordelen met betrekking tot het kopen van auto’s, iets waar veel bedrijven gebruik van hebben gemaakt door middel van leaseregelingen, kunnen we er nu echt niet meer omheen. De kwartaalcijfers die in maart 2014 naar buiten zijn gekomen liegen er niet om: het consumentenvertrouwen stijgt en het investeringsniveau van bedrijven neemt toe. De economie trekt voorzichtig aan en dat is ook in overnameland te merken.

Allereerst zien we bij klanten in verschillende branches de orderportefeuilles weer groeien. Een voorzichtig herstel is ingezet in de bouw. Een mooie graadmeter voor dit herstel is te vinden bij de architecten, die na een moeilijke periode het aantal opdrachten weer duidelijk zien toenemen. Het kan niet anders of de signalen bij de partijen die aan het begin van de keten staan zullen uiteindelijk ook positieve gevolgen hebben voor de overige partijen die laatcyclisch in de bouwketen actief zijn.

Kortom, mooie ontwikkelingen voor de bouw. Bovendien zien we ook in andere branches om ons heen dezelfde tendens, hetgeen bijvoorbeeld ondersteund wordt door de positieve ontwikkelingen bij de uitzenders en de detacheerders.

Goed is het om te zien dat ook de banken weer duidelijk naar de toekomst kijken en hun belangrijke rol in de overnamemarkt weer aan het herpakken zijn. In de periode dat banken wat voorzichtiger waren is er een enorme groei geweest in het aantal alternatieve financieringsvormen voor overnames.

Wij als Marktlink juichen dit van harte toe, aangezien wij ondervinden dat banken en alternatieve financieringsvormen elkaar niet bijten, maar juist erg complementair zijn aan elkaar en in combinatie vaak tot een passende transactie leiden. Dit is een erg mooie ontwikkeling voor zowel ondernemers als de overnamemarkt als geheel, zeker nu de markt weer aantrekt.

Het hangt dus in de lucht, 2014 is een jaar waarin we weer vooruit mogen kijken. Dit merken wij ook bij Marktlink. Steeds meer ondernemers die al langere tijd spelen met de gedachte om de onderneming te verkopen besluiten juist nu om een verkooptraject in gang te zetten. Het aantal waardebepalingen en verkooptrajecten dat wij als Marktlink Fusies en Overnames momenteel uitvoeren is daarvan een duidelijk teken.

Ondersteund door al deze mooie signalen gaan we er als Marktlink, in samenwerking met al onze partners, in ieder geval een fantastisch 2014 van maken!

Meer columns lezen?Koos Jager is partner bij en oprichter van Marktlink Fusies & Overnames.

Marktlink Fusies & Overnames is een van de grootste onafhankelijke overnamespecialisten van het MKB in Nederland. Marktlink adviseert vanuit haar kantoren in Deventer, Gouda en Amsterdam bij ongeveer 60 overnametransacties per jaar.Dit doet zij met circa 35 Logomedewerkers, waaronder juristen, accountants en register valuators. Voor vragen of opmerkingen aangaande deze column kunt u contact opnemen met Koos Jager op 0570 - 607000

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites