Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Leuk voor later

In de kast achter mij staat een ordner met het opschrift ‘Leuk voor later’. Anders dan de titel zou kunnen doen vermoeden zitten hierin geen dierbare herinneringen, maar een allegaartje van interessante stukken die ik bewaarde om ooit nog eens iets mee te doen. Op zoek naar inspiratie voor dit stukje bladerde ik er doorheen, waarbij mijn oog viel op de cashflow kwadranten van Robert Kiyosaki. Een goed stokpaard om weer eens van stal te halen, besloot ik. Geen hot nieuws, geen onbetwiste auteur – hij heeft er in elk geval zijn eigen cashflow goed mee op gang gekregen –, maar in mijn optiek nog steeds een glashelder denkraam. Als we er doorheen kijken zien we vier manieren om persoonlijke cashflow te genereren.

Het E(mployee)-kwadrant wordt bevolkt door de mensen die een baan hebben en een loon of salaris verdienen. Als ze ophouden met werken houdt ook het inkomen op, al zijn er nog de sociale vangnetten. Een respectabel kwadrant, maar het biedt doorgaans weinig perspectief op een monetair rijke toekomst.

In het S-kwadrant vinden we de mensen die self-employed zijn, – de Engelse term is zoveel meer to the point dan het Nederlandse ZZP-er –, en deze groep is in het bezit van een baan. Zij zijn niet meer afhankelijk van lot en luimen van een enkele broodheer, maar voor wie niet werkt is het ook hier niet eten. Niets mis mee, ik weet er zelf van, maar een etmaal heeft enkel 24 uurtjes.

In het B(usiness owner)-kwadrant treffen we de ondernemers (m/v). Een ondernemer is een verkoper die een systeem bezit dat kan leveren wat hij verkoopt. Dit systeem heeft hij geautomatiseerd en anderen doen het werk. Het dagelijks werk van een ondernemer is werken aan het verbeteren van zijn systeem en daarmee waarde creëren. En dat is leuk voor later.

Tot slot bevinden zich in het I(nvestor)-kwadrant de kapitaalkrachtigen die niet meer hoeven te werken: hun geld werkt voor hen. Je komt er middels goed geboren, goed getrouwd of goed gedaan. Ondernemers zien met regelmaat kans om te promoveren naar dit fortuinlijke segment. Voor wie goed met onzekerheid kan omgaan, gloort in de laatste twee kwadranten de financiële vrijheid.

Het kwadrant van de ondernemers is ook goed voor nu. Daar ligt de bron van welvaart voor ons allen, de individuele belangen van de ondernemer en de belangen van de maatschappij vallen samen. Het bedrijfsleven neemt 70% van alle banen voor haar rekening en 60% van alle werknemers werkt in het MKB. Waar zou het E-kwadrant zonder zijn?
“Wat wil je later worden als je groot bent?”, vragen we onze kinderen en laten ze dromen van een vaste baan. Daarmee kan ondernemerstalent verloren gaan. Laten we in plaats daarvan het bovenstaande verhaal vroeg genoeg vertellen en vragen in welk kwadrant ze willen uitkomen. Financiële opvoeding moet niet alleen maar gaan over verstandig uitgeven, maar allereerst over slim cashflow binnenhalen. Dat is veel leuker voor later.
Gerda BriggemanGerda Briggeman is intermediair bij Diligence Services BV en in die hoedanigheid werkzaam als begeleider van overnameprocessen in het midden- en kleinbedrijf en als waarderingsdeskundige. Zij is register valuator (RV) en lid van het NIRV.
De Diligence intermediairs zoeken voor zowel verkopers als kopers van ondernemingen naar een passende wederpartij en begeleiden het gehele proces van waardebepaling, informatieuitwisseling, onderhandelingen, due diligence en juridische afronding van de transactie. Diligence - aangesloten bij de brancheorganisatie BOBB - heeft een tiental vestigingen door heel Nederland en werkt samen met enige buitenlandse bureaus. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Diligence op 0318 502 124 of via info@diligence.nl

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites