Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

Management buy-in: terug van weggeweest?

De tijd van ongelimiteerde buy-in mogelijkheden voor een ieder met een 100 k op de bank en die “ondernemer” of “owner” wel goed vindt klinken op zijn of haar linkedin profiel ligt al ver achter ons. Gechargeerd uiteraard, maar het landschap der mbi-ers is flink opgeschud door de afgelopen (crisis) jaren. Wie een bedrijf wil overnemen, zal realiteitszin moeten bezitten en risico moeten durven nemen. Maar de groep die overblijft heeft wel legio mogelijkheden.

Hoe je het ook wendt of keert, de directeur groot-aandeelhouder is de belangrijkste persoon in de onderneming. It’s in the name, “directeur”. Hij of zij is het gezicht, zowel intern als extern Sterker nog, er zijn soms klanten bij die graag alleen zaken doen met “de eigenaar”. Zijn of haar rol, gewild of ongewild, is niet zomaar weg tedenken .

De komende jaren zullen tienduizenden dga’s hun onderneming willen overdragen. Gevolg: te weinig opvolgers of strategische kopers. En dus is een goede management buy-in ineens weer heel opportuun. Dit vergt in deze tijd wel maatwerk.

Om een stuk maatwerk uit te lichten: financiering van de MBI. Hoewel de bancaire financiering voor MBI’s op gang komt, blijft er vaak een gat te bestaan tussen wat de mbi-kandidaat maximaal kan inbrengen, de bancaire financiering en de overnamesom. Dit gat kan te groot zijn om louter door de verkoper te worden gedicht. Andere risicodragende vermogenverschaffers, bijvoorbeeld private equity partijen, hebben “gelukkig” genoeg appetijt om te investeren in mooie MKB-bedrijven. De bank, de buy-in manager, de verkoper, de private equity partij; allen hebben ze een gemeenschappelijk belang: succesvolle(re) voortzetting van het bedrijf. Een niveau dieper kijkend leert wel dat deelbelangen van elke voornoemde financier sterk kunnen verschillen. Om de constructie te laten werken moeten de juiste financieringsinstrumenten worden gebruikt en heldere afspraken worden gemaakt. De basis hiervoor ligt in een krachtig (kort) businessplan over de strategie de komende jaren.

Dan de kwaliteiten van de mbi-kandidaat zelf: de lat wordt hoger gelegd. Niet alleen de banken, maar vooral ook de private equity partijen hechten heel veel waarde aan sterk management. de ervaring van de mbi-er moet goed aansluiten op het over te nemen bedrijf. Een buy-in manager uit de foodindustrie kan niet zomaar een installatiebedrijf overnemen. Geen branchevreemde overname dus. De echte ondernemerskwaliteiten dienen ook te blijken.
Zijn die strengere eisen nou belemmerend voor de mbi-kandidaat? Ik denk van niet. In één van de grotere (investerings)beslissingen in je leven, is de diegene die het meest kritisch is, de mbi-er zelf.

Moraal van het verhaal? Geen appeltje eitje dus, zo’n buy-in. Maar wat een enorme hoeveelheid kansen biedt de markt en gaat de markt bieden. Het MKB kan niet zonder management buy-in.

Meer columns lezen?



Marnix MessersmidMarnix Messersmid is projectleider bij Marktlink Fusies & Overnames.

Marktlink Fusies & Overnames is een van de grootste onafhankelijke overnamespecialisten van het MKB in Nederland. Marktlink adviseert vanuit haar kantoren in Deventer, Gouda en Amsterdam bij ongeveer 60 overnametransacties per jaar. Logo Dit doet zij met circa 35 medewerkers, waaronder juristen, accountants en register valuators. Voor vragen of opmerkingen aangaande deze column kunt u contact opnemen met Marnix Messersmid op 0182- 358 222

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites