Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

De zin en onzin van strategische premies

In de huidige fusie- en overnamemarkt wordt vaak onderscheid gemaakt tussen strategische en niet-strategische kopers. Strategische kopers zijn op zoek naar bedrijven die meerwaarde creŽren voor hun eigen bedrijf. Overwegingen die daarbij spelen: vergroten van het marktaandeel, behalen van schaalvoordelen, een grotere marktpositie bewerkstellingen. Ze zijn daarom waarschijnlijk actief in dezelfde of aanpalende branche als de verkopende partij.
Niet-strategische kopers zijn de buy-in en buy-out managers, familieopvolgers en financiŽle kopers.


1+1=3
Van strategische kopers wordt vaak gedacht dat zij bereid zijn meer te betalen voor een overname, omdat het overgenomen bedrijf een belangrijke aanvulling is op de bestaande activiteiten: de strategische premie. Simpel gesteld: 1+1=3, dus iedere onderneming heeft een waarde van 1,5, terwijl de waarde van een niet-strategische overname nooit meer dan 1 kan zijn. De praktijk wijst echter regelmatig anders uit. Een belangrijk argument van strategische kopers: Ďik ga niet voor mijn eigen synergievoordelen betalen, dan schiet ik er niks mee opí.

Wanneer welke meerwaarde?
Zeker voor de korte termijn heeft de strateeg hier een punt. Bij veel strategische overnames zijn integratiekosten noodzakelijk om de synergievoordelen daadwerkelijk te kunnen realiseren. Integratie kost geld en tijd. Beide factoren hebben effect op de waardering en daarmee op de overnamesom. Het is daarom buitengewoon belangrijk dat helder is wanneer welke meerwaarde wordt gecreŽerd. En Šls er dan een strategische premie wordt betaald, laat deze dan in ieder geval lager zijn dan de meerwaarde minus de integratiekosten.

Steeds meer strategische kopers worden zich bewust van wat hierboven beschreven staat. Strategische premies zijn daarom eerder uitzondering dan regel. We zien juist een trend richting het betalen van een koopsom in meerdere tranches, uit te spreiden over een aantal jaren.

Strategische premies leven dan ook meer onder verkopers dan onder kopers. ĎDe zak geld is groter als ik mijn bedrijf aan een strateeg verkoopí, is dan de gedachte. Verkeerd gedacht, dus. Sterker nog, met name buy-outs en buy-ins kunnen meer opleveren. De ideale koper bestaat niet. Wij bepalen per geval wat voor de verkopende partij de meest geschikte koper is.


Meer columns lezen?Marnix MessersmidMarnix Messersmid is projectleider bij Marktlink Fusies & Overnames.

Marktlink Fusies & Overnames is een van de grootste onafhankelijke overnamespecialisten van het MKB in Nederland. Marktlink adviseert vanuit haar kantoren in Deventer, Gouda en Amsterdam bij ongeveer 60 overnametransacties per jaar. Logo Dit doet zij met circa 35 medewerkers, waaronder juristen, accountants en register valuators. Voor vragen of opmerkingen aangaande deze column kunt u contact opnemen met Marnix Messersmid op 0182- 358 222

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites