Direct inloggen

Emailadres
Wachtwoord
Opslaan
twitter
Laden

To buy or not to buy, that’s the question…

Hoewel de vraag of, en wanneer een ondernemer zijn of haar bedrijf moet verkopen best een lastige is, is deze wel makkelijk te onderbouwen. De verkoper heeft immers zelf alle kwantitatieve en kwalitatieve gegevens in handen en beschikt over jarenlange ervaring in de branche.
Voor de kopende partij ligt het allemaal wat ingewikkelder. Want: op welke gronden beslis je of het verstandig is een onderneming te kopen?


Waar beide partijen in ieder geval mee te maken hebben, zijn emoties. De verkoper wordt bijvoorbeeld beďnvloed door zaken als: generaties familie in de onderneming, de neef met één been op de vorkheftruck, geen pensioen opgebouwd.
Van de koper wordt vaak verwacht dat hij met beperkte informatie een oordeel velt over de onderneming. Als nog niet alle noodzakelijke gegevens beschikbaar zijn gesteld, hoe ‘doorgrond’ je dan een bedrijf? De vraag is dan ‘To buy or not to buy?”

Het managen van emoties is – naast een gedegen vooranalyse en boekenonderzoek - een kritische succesfactor voor een geslaagde bedrijfsoverdracht. Het wordt echter ‘in het heetst van de strijd’ vaak vergeten. De gevolgen kunnen fataal zijn.
Een mislukte overname heeft niet alleen grote financiële gevolgen voor de koper (schulden niet aflosbaar) maar ook maatschappelijke: verloren kennis, ontslagen.

Emoties managen is geen taak voor de koper – of verkoper – zelf. Dat is werk voor een adviseur. Die vervult de functie van rationeel baken in emotionele tijden. De juiste adviseur kiezen is van fundamenteel belang, want die moet nogal wat ‘kunnen’. Hij moet niet alleen analytisch sterk zijn (kennis van accountancy, economische waarderingen), juridisch onderlegd zijn en over een goed netwerk beschikken, maar ook een goede procesmanager en dealmaker zijn. De adviseur is de algehele vertrouwenspersoon. De belangrijkste vraag die een koper zichzelf moet stellen ‘Zou ik hem of haar blind mijn portemonnee geven en erop kunnen vertrouwen dat ik deze terug krijg?’

Om van bedrijfsoverdracht een succes te maken, is het van groot belang dat kopers een overnameproces niet onderschatten en de tijd nemen. Tijd voor een goede kwantitatieve en kwalitatieve analyse én tijd om een gedegen adviseur uit te kiezen. Alleen dat zal leiden tot een goed antwoord op de vraag ‘To buy or not to buy?

Meer columns lezen?

Marktlink Fusies & Overnames is een van de grootste onafhankelijke overnamespecialisten van het MKB in Nederland. Marktlink adviseert vanuit haar kantoren in Deventer, Gouda en Amsterdam bij ongeveer 60 overnametransacties per jaar. Logo Dit doet zij met circa 35 medewerkers, waaronder juristen, accountants en register valuators.

Stelling van de week

Overnames zijn makkelijker te financieren gezien het aanwezige kapitaal in de markt
Eens
Oneens
Plaats gratis uw zoekprofiel!
Bent u op zoek naar een bedrijf of wilt u juist uw bedrijf verkopen? Laat de Ondernemingsbeurs dan gratis voor u zoeken.

Handige sites